Weerbaarheidstraining voor een kind: strijden of negeren

Weerbaarheidstraining voor een kind: strijden of negeren

Als ouder wil je graag dat je kind weerbaar is in de maatschappij waarin je weinig controle hebt op de obstakels die je kind tegen kan komen. Weerbaar zijn is dan een vaardigheid die je kind gereed maakt om passend te reageren. Maar weerbaar zijn is geen gegeven. Dit moet je leren. Hoe? Met een weerbaarheidstraining voor je kind!

Ieder kind dat met zijn eigen gevoel en waarden in contact is, zal merken dat wanneer er iets gebeurt de grens van eigenwaarde, eigen norm, of gevoel voor rechtvaardigheid overschrijdt. Op dat moment heeft een kind twee mogelijkheden: de strijd aangaan of niet reageren.

 

De strijd aangaan

Bij het ene kind is de strijd aangaan de beste optie, en kan dus op dat moment de meest makkelijke keuze zijn. Een leerpunt is dan dat je eerst even moet nadenken over wat een verstandige reactie is (of zou zijn geweest). Een ander kind zou de strijd wel willen aangaan, maar voelt zich juist geremd. Soms is die rem heel functioneel, maar soms kunnen ook negatieve ervaringen een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het niet gehoord voelen, of het ontvangen van negatieve reacties nadat je je grens hebt aangegeven. Het opbouwen van positiviteit is dan heel belangrijk. Maar hoe je dat en hoe leer je met verschillende reacties omgaan? Dit leer je onder andere met een weerbaarheidstraining voor het kind.

 

Niet reageren

Het niet reageren, ofwel het negeren, is de tweede optie. Het is hierbij belangrijk om te weten met welke gedachte het niet reageren samengaat. Het kan een sterk gevoel geven om niet te reageren, maar het kan ook een ontevreden gevoel geven. Het krachtige verhaal aan jezelf leren vertellen, is hierbij een belangrijke vaardigheid. Het is het verschil tussen jezelf klein maken of jezelf sterk maken.

 

De eerdergenoemde weerbaarheidstraining voor het kind

Bij Intraverte leren we kinderen niet alleen de vaardigheden om te strijden of te negeren. We leren kinderen ook om bij hun gevoel te komen of te blijven, hun eigen waarden op te zoeken en kwaliteiten naar boven te brengen. Met een weerbaarheidstraining ziet je kind in dat het heel gewoon is om je grens te voelen en aan te geven.

Ben je benieuwd wat een weerbaarheidstraining voor jouw kind kan betekenen? Neem dan contact met ons op en stel alle vragen die je hebt.