Weerbaarheid creëren voor kinderen; hoe doe je dat?

Weerbaarheid creëren voor kinderen; hoe doe je dat?

Gedurende je hele leven zal je te maken krijgen met grote en kleine obstakels. Dit is al tijdens je kinderjaren begonnen. Ook jouw kinderen zullen dit gaan ervaren in hun kindertijd. Dit maakt ze sterk, het leert je kinderen met frustratie om te gaan en het leert ze door te zetten. Deze figuurlijke spierballen kweken is dus een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Het geeft veerkracht, flexibiliteit en het zorgt voor weerbaarheid.

Als ouder wil je het liefst dat je kind een fijne jeugd heeft en niet al te veel te verduren krijgt. Het is als vader of moeder niet prettig, en soms zelfs heel moeilijk, om je kind te zien worstelen. Je wil de problemen en de pijn van je kind wegnemen. Dit instinct zit in de menselijke natuur ingebouwd. Daarom kun je veel van je kinderen hebben en ga je voor ze door het vuur.

Ook op straat zie je voorbeelden van situaties waarin de fysieke weerbaarheid geoefend wordt. Denk aan opvangkussens op buitenspeelplekken en zachte tegels. Maar ook fietsen kinderen tegenwoordig met fietshelmen en zijn er taxiritjes als het regent. Op emotioneel vlak zien we vaak dat ouders de ruzie tussen kinderen proberen op te lossen, speelafspraken regelen en zorgen dat het spelen eerlijk gaat. Ouders bieden hiermee goed bedoelde hulp aan, maar tegelijkertijd wordt de oefenruimte weggenomen om op eigen kracht deze figuurlijke spierballen te kweken. De weerbaarheid van je kind kan hierdoor kleiner worden.

 

Weerbaarheid vergroten

Wil je je kind de handvatten geven om de weerbaarheid op spelenderwijs te vergroten en wil je je kind op maat laten oefenen? Dan kan dat bij Intraverte! Met onze begeleidingstrajecten schenken we onder andere aandacht aan de behoeften en de belastbaarheid van jouw kind. Wat kan jouw kind gerust zelf oefenen met gezond vallen en opstaan? En wanneer is er ondersteuning of aanmoediging nodig? Samen geven we antwoord op die vragen, zodat de weerbaarheid van jouw kind vergroot wordt.

Meer informatie? Neem dan vooral contact met ons op!