Wat is sociaal-emotionele ontwikkeling?

Wat is sociaal-emotionele ontwikkeling?

Misschien heb je de term ‘sociaal-emotionele ontwikkeling’ de laatste tijd vaker voorbij zien komen. Er wordt best veel over gepraat en geschreven, omdat een deel van de kinderen op dit gebied een achterstand heeft opgelopen tijdens de lockdown. In dit artikel leggen we je graag uit wat de sociaal-emotionele ontwikkeling inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

De sociaal-emotionele ontwikkeling bestaat uit twee delen, de sociale én de emotionele ontwikkeling. De sociale ontwikkeling bestaat uit het ontwikkelen van gedrag en vaardigheden ten opzichte van anderen. De emotionele ontwikkeling bestaat uit het leren begrijpen van jezelf en anderen.

Waarom een achterstand door de lockdown?

Sommige kinderen hebben een achterstand opgelopen, doordat zij tijdens de lockdown niet naar school zijn geweest en daarnaast nauwelijks gespeeld hebben met andere kinderen. Op en buiten school komen kinderen namelijk in allerlei situaties waarin zij zichzelf leren kennen, vriendschappen sluiten, moeilijke keuzes maken of ruzie krijgen. Allemaal belangrijke situaties die kinderen onmisbare levensvaardigheden leren.

Ondersteuning Intraverte

In de praktijk van Intraverte gaan we door middel van spel en beweging aan de slag met de sociaal-emotionele vaardigheden van het kind. Na indiviuele begeleidingssessies wordt er in de praktijk geoefend met leeftijdsgenootjes. Op deze manier wordt er samen gespeeld, ontdekt, geprobeerd en geleerd!