Vol hoofd? Zo krijg je rust!
Het gemiddelde dagelijkse dieet van prikkels wat op ons afkomt, is enorm. Ons brein wordt steeds meer getraind om korte boodschappen snel tot ons te nemen en er vlot op te reageren. Dit betekent dat we veel schakelmomenten hebben en dat het maar zelden voorkomt dat we voor een langere tijd met hetzelfde bezig zijn. Zo komen onze gedachtes gemakkelijk in een wirwar van gedachten die nog niet klaar zijn, ofwel losse eindjes. Steeds als er een nieuwe impuls voorbijkomt, komt de knot meer in de klit. Het afmaken en op gedachtensporen terugkomen, is dan ook 1 van de technieken bij een vol hoofd.
Kun je een emmer dat langzaam vol druppelt voorstellen, waarbij de emmer overstroomt als het vol zit? Ook als het hoofd vol zit, kan er niet nog iets bij. Met een vol hoofd kun je namelijk geen nieuwe indrukken meer opnemen. Nadenken gaat heel traag en het brein raakt overbelast. In het geval van een vol hoofd kan het voorkomen dat de persoon plotseling overmatig emotioneel reageert op dat ene ‘druppeltje’ dat de emmer doet overlopen.
Een ander veel voorkomend probleem bij een vol hoofd is het inslapen. Doordat er veel gedachten, en ook taken, niet afgemaakt zijn, is er een groeiende onrust en frustratie. Zodra je gaat liggen om te slapen, neemt de fysieke activiteit af en gaat het volle hoofd juist nog meer toeren draaien. Bij het ritueel om met een vol hoofd te gaan slapen, is het dan ook aan te raden om eerst lichamelijk nog actief te zijn en vervolgens (of gecombineerd) de dag door te nemen. Loop de dag langs en check ook of er nog urgente dingen niet af zijn. Voor iemand met een vol hoofd is het ideaal om alles wat niet af is eerst af te maken. In de dagelijkse praktijk lukt dit vaak niet, maar het even erbij stil staan dat het vandaag niet meer komt, is ook een manier om rust te krijgen in een vol hoofd.
Overdag een vol hoofd?
In de nacht wordt het volle hoofd geleegd. Je hersenen gaan aan de slag om alle gebeurtenissen en gedachten tot een droom te comprimeren, zodat er de volgende dag weer ruimte is voor nieuwe indrukken. Hoe kun je er dan voor zorgen dat het hoofd overdag niet zo snel vol raakt? Als het gaat om indrukken die binnenkomen via een beeldscherm, dan is het aan te raden om regelmatig even te stoppen waar je mee bezig bent en de focus even te laten gaan. Even nergens aan denken. Dit lukt het beste als je iets gaat doen waar je ook niet bij na hoeft te denken, zoals eten, drinken, bewegen, wandelen in de frisse lucht of ‘zomaar iets’ tekenen.
Belangrijke huishoudelijke mededelingen
Een vol hoofd heeft letterlijk ‘koeling’ nodig: water drinken is bij een hoge hersenactiviteit echt belangrijk! Het vele schakelen en verbindingen leggen, hebben ook een goede mineralenhuishouding nodig. Vitamine B en Magnesium zijn daarom ook erg belangrijk voor het brein. De hersencellen bestaan voor een groot deel uit vetmoleculen. Om goed te functioneren, zijn vetten dus ook belangrijk. Denk aan een vette vis, roomboter of kokosolie. Om de hersenen van afvalstoffen schoon te houden, zijn antioxidanten goed om te nemen. Die zitten in bosbessen, groene thee, pure chocolade en kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum. En misschien overbodig om te noemen: suikers en allerlei stoffen die moeilijk af te breken zijn, helpen natuurlijk juist niet mee.
Twee vliegen in één klap
Het ultieme doel is dat kinderen zelf leren aanvoelen en weten wanneer het hoofd vol raakt, om hier vervolgens ook zelf iets aan te kunnen doen. Als ouder kun je bij jonge kinderen beginnen met veel te ondertitelen, afhankelijk van de leeftijd natuurlijk. Met ondertitelen praat je langzaam en vertel je heel feitelijk wat er gebeurt, wie erbinnen komt, wat je gaat doen, hoe voorwerpen heten, etc. Om dit consequent en heel rustig te doen, raakt niet alleen het kind minder snel overprikkeld. Ook jijzelf hebt minder snel last van een vol hoofd!