Van ouder naar leerkracht

Van ouder naar leerkracht

We spreken nu dagelijks ouders die met hun kinderen het schoolwerk thuis moeten doen. De ene ouder vindt het geweldig, voor de andere is het best een pittige uitdaging. Je kunt je best overspoelt voelen met de programma’s om thuis mee aan de slag te gaan.


Motivatie is het sleutelwoord!

Om het thuiswerkprogramma in goede banen te kunnen leiden is het motiveren van de kinderen (door jou als leerkracht) van groot belang! Wanneer je de interne motivatie van je kind weet te prikkelen, dan kost het nauwelijks energie om hem/haar aan het werk te krijgen! Dan is het belangrijk om je kind op tijd rust en ontlading aan te bieden. Bijvoorbeeld even lekker buitenspelen.

Leren is leuk en wordt nog leuker door het stimuleren van de drie pijlers (zie filmpje):

  1. Ik mag iets (autonomie)
  2. Ik hoor erbij (relatie)
  3. Ik kan iets (competentie)

Wat heeft je kind nodig

Als je met deze 3 pijlers aan de slag gaat is het leren (weer) een feestje. Dit kan bijvoorbeeld door samen een planning te maken en te bespreken wat je kind zelf kan en waar hij/zij denkt hulp bij nodig te hebben. Overleg dat samen wat helpt (uitleg herhalen, bevestiging krijgen, medeleerling vragen), zodat je kind ook oefent in het ontdekken wat hij/zij nodig heeft en zelf kan! Dit geeft een positief gevoel en zo ontwikkelt je kind een reëel beeld over wat hij/zij al wel kan en wat nog niet. En dan is het heel fijn dat je als ouder je kind de aandacht kan geven die het nodig heeft. Succes en geniet er ook van!