PMT therapie biedt een veilige haven voor je kind

PMT therapie biedt een veilige haven voor je kind

Binnen de PMT therapie, ook wel psychomotorische therapie genoemd, werken we met de verbinding tussen hetgeen wat je denkt (de psyche) en hetgeen wat je doet (de motoriek). Via spel en beweging doen kinderen ervaring op in het stilstaan bij wat ze voelen, denken en doen. Ben je benieuwd wat PMT therapie jouw kind kan bieden? Lees dan vooral verder.

Wanneer kinderen iets niet durven, of hun emoties niet goed kunnen reguleren, starten we bij Intraverte in een PMT behandeling vaak met het leren gebruiken van de ‘thermometer’. De thermometer bestaat uit de kleurzones groen, geel, oranje en rood. Met het aangeven van een kleur kan het kind uiten hoe spannend iets is, of hoe boos het kind zich voelt. In de groene zone voelt het kind zich okay en fijn, maar sommige kinderen komen toch vaak al snel in de rode zone. Hoe komt dat?

 

Terugkeren in oranje en geel door je eigen PMT

Kinderen kunnen soms plotseling blokkeren en komen daardoor niet meer in actie. Het kan zijn dat ze in 1 keer zo boos worden dat ze niet meer voor rede vatbaar zijn. Op zo’n moment is het belangrijk dat het gebied tussen rood en groen, de oranje en gele zone, verkend gaat worden. Dit kan door vragen te stellen, waarbij je inzoomt op het gedrag of op de lichaamssignalen van het kind. Denk aan vragen zoals “Wat merk je als iets niet meer zo leuk is?” of “Wat voel je als iets een klein beetje irritant wordt?”.

Door vragen aan je kind te stellen, bied je als ouder als het ware zelf PMT aan. Vanuit vragen kom je met je kind op stappen als:

  • Vertellen aan een ander wat je voelt.
  • Je grens (op tijd) herkennen, verleggen en aangeven.
  • Loslaten van gevoelens en emoties.
  • Het opkomen voor jezelf.
  • Om hulp durven te vragen als iets spannend of moeilijk is.
  • Jezelf dingen iets makkelijker maken (in stapjes denken).

 

Reguleren met spelelementen

Het stellen van vragen zorgt ervoor dat kinderen na gaan denken. Soms is dat even serieus, maar door het spelelement kan de spanning snel weer gereguleerd worden. Door het bewegen wordt de ervaring op meerdere niveaus opgeslagen en zijn veel zintuigen betrokken. Ervaringsgericht leren heeft daardoor een duurzaam effect. Door PMT therapie oefen je de nieuwe patronen en vaardigheden verder in het spel, waarbij het kind steeds meer zelf doet en zich sterk voelt om dit ook in zijn dagelijkse leven in te zetten.

Heb je behoeften aan meer informatie of wil je eens samen sparren over PMT? Neem dan vooral contact met ons op. Wie weet kunnen we jou en je kind verder helpen om terug te keren in de veilige kleurzone.