Motorische ontwikkeling

Motorische ontwikkeling

Onderzoek op onderzoek wijst uit dat de motorische ontwikkeling van kinderen steeds slechter wordt. In onze praktijk zien wij dagelijks kinderen met een achterstand. Kinderen bewegen minder, spelen minder buiten en brengen steeds meer tijd zittend door achter beeldschermen. Het gevolg hiervan kan zijn dat kinderen moeite hebben met leren fietsen, zwemmen, veters strikken, knippen, vaak struikelen of wat houterig bewegen.

Belang motorische ontwikkeling

Motoriek is een belangrijk onderdeel van de totaalontwikkeling van een kind. Het is de basis voor belangrijke vaardigheden. Taal, het begrijpen van een situatie, emotie, het snappen van het sociale leven, samen spelen, samen overleggen, vertrouwen in jezelf, weten wat je wel en nog niet kan om een reëel beeld te kunnen ontwikkelen van jezelf… Het is allemaal verbonden aan motoriek!

Motoriek stimuleren

Wanneer een kind hierin achterstand heeft opgelopen is het belangrijk om aan de slag te gaan met o.a. het versterken van de spierspanning, werken aan evenwicht, lichaamsbesef en oog- en handcoördinatie. Gelukkig zijn deze elementen heel goed te oefenen in de gymzaal. Een traject bij Intraverte bestaat uit samen spelen en ondertussen bouwen aan een belangrijke basis!