‘Mama, ik vind het coronavirus eng.’
new

‘Mama, ik vind het coronavirus eng.’

Het gewone leven staat ineens voor een heel groot gedeelte stil in ons land. Een hele ongebruikelijk en gekke situatie die voor kinderen best beangstigend kan zijn. Kinderen kunnen met vragen in hun maag zitten als: ‘Ga ik hier dood aan? Of gaan papa, mama, opa of oma hier dood aan?’

Het is fijn om die angst bespreekbaar te maken en dat een kind durft te laten merken waar hij of zij bang voor is. Net als met andere angsten is het belangrijk om het niet meteen van tafel te vegen met ‘het val wel mee’ of ‘je hoeft niet bang te zijn’. De angst is er en heeft effect op het kind. In gedachten en gedrag. En de angst voor het coronavirus waait ook als een virus over de wereld. Een goed hulpmiddel tegen angst is humor. Kun je, zonder je kind belachelijk te maken, grapjes maken over ‘het virus’?

Wees een steun!
Een ander ingrediënt om bestand te zijn tegen angst is steun. Zodra je je angst kunt delen lucht dat enorm op. Er zijn voor je kind, luisteren en het in de juiste proporties zetten met feiten. Er zijn bijvoorbeeld filmpjes van het Jeugdjournaal die een beeld kunnen geven van de realiteit. Probeer er daarna ook niet meer te lang ‘in te blijven hangen’. Dan is het tijd om ook weer aan andere dingen te denken; afleiding, lekker knutselen, naar buiten gaan lekker bewegen en beperk zo de tijd die je besteed aan zorgen maken.

img
img
img

Week van de Vaktherapie 2020

10 november 2020 Lees meer