Leren concentreren doe je zo!

Leren concentreren doe je zo!

Kinderen die concentratieproblemen en leerfrustraties hebben, zijn in hun hoofd vaak met van alles bezig. Vaak zijn dit belemmerde gedachten zoals: ‘Doe ik het wel goed? Heb ik wel genoeg tijd nog over? Ik ben hier helemaal niet goed in!’ Deze gedachten zorgen ervoor dat een kind zijn of haar focus niet volledig kan richten op bijvoorbeeld het oplossen van die lastige som of het afmaken van de weektaak.

Taakconcentratie

Hier kun je in oefenen! Wij noemen dit taakconcentratie. Taakconcentratie is het vergroten van de vaardigheid om je aandacht in bepaalde situaties weg te leiden van jezelf (inclusief lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en beelden). In plaats van met jezelf bezig te zijn, richt je je aandacht op de dingen om je heen en wat je aan het doen bent.

Thuis oefenen

Een oefening die je thuis ook kunt doen om hiermee te oefenen is: ‘Parcours lopen’. Op de foto hiernaast zie je dat we in de gymzaal een parcours van hoepels hebben gemaakt, maar je kunt bijvoorbeeld ook boeken of blokken gebruiken. Loop door het parcours en tik ondertussen vier hoepels (of boeken) aan. Aan het kind de opdracht om zich op zijn/haar taak te concentreren en de vier hoepels (boeken) te onthouden en deze daarna ook aan te tikken. Je kunt het moeilijker maken door het in een bepaalde tijd te doen of meer hoepels aan te tikken.