De invloed van technologie op de sensomotorische ontwikkeling van kinderen

De invloed van technologie op de sensomotorische ontwikkeling van kinderen

Tablets, mobiele telefoons en gameconsoles zijn in dit digitale tijdperk een volledig onderdeel geworden van het leven van kinderen. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de invloed van technologie op hun zintuigelijke en motorische ontwikkeling. Bij Intraverte geloven we namelijk in de kracht van sensomotorische ontwikkeling bij kinderen. In dit artikel nemen we je dan ook mee naar de inhoud van sensomotorische ontwikkeling, de effecten van de technologie hierop en hoe Intraverte kinderen kan helpen bij het bevorderen van een gezonde ontwikkeling.  

Laten we beginnen met het uitleggen van sensomotorische ontwikkeling. Want wat houdt het eigenlijk in? Sensomotorische ontwikkeling is de integratie van sensorische en motorische vaardigheden bij kinderen. Het omvat het vermogen om zintuigelijke informatie te ontvangen, te verwerken en te gebruiken om doelgerichte bewegingen uit te voeren. Dit omvat vaardigheden zoals evenwicht, coördinatie, lichaamsbewustzijn en fijne motoriek. Een gezonde sensomotorische ontwikkeling legt de basis voor de cognitieve, sociale en emotionele groei van kinderen.

 

Effecten van technologie op sensomotorische ontwikkeling

In dit digitale tijdperk brengen kinderen steeds meer tijd door met schermen. Hoewel sommige technologieën hun voordelen hebben, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke negatieve invloed op de sensomotorische ontwikkeling van kinderen. Langdurige blootstelling aan schermen kan leiden tot een verminderde fysieke activiteit, wat kan leiden tot zwakkere spieren en een verminderd evenwichtsgevoel. Bovendien kan overmatig gebruik van schermen leiden tot verminderde fijne motorische vaardigheden, omdat kinderen minder kansen hebben om te oefenen met het hanteren van fysieke objecten.

 

Hoe kan Intraverte helpen?

Een gezonde sensomotorische ontwikkeling is van belang, dat begrijpen we bij Intraverte als geen ander. Daarom bieden we therapeutische interventies om kinderen te ondersteunen. Onze therapeuten zijn opgeleid in het beoordelen van de individuele behoeften van kinderen en het ontwerpen van gepersonaliseerde behandelplannen. We focussen ons o.a. op:

  • Sensomotorische activiteiten: Onze therapeuten gebruiken een breed scala aan sensomotorische activiteiten om de zintuiglijke en motorische vaardigheden van kinderen te stimuleren. Dit omvat activiteiten zoals balansoefeningen, klimmen, springen, fijne motoriek en lichaamsbewustzijnsoefeningen.
  • Beperking van schermtijd: We moedigen ouders aan om hun kinderen meer te laten bewegen, en om bewust te zijn van de schermtijd van hun kinderen. Overmatig gebruik kunnen we voorkomen. Door de schermtijd te beperken, krijgen kinderen meer mogelijkheden om fysiek actief te zijn.
  • Buitenactiviteiten: We stimuleren kinderen om buitenshuis tijd door te brengen en de natuurlijke omgeving te verkennen. Buitenactiviteiten bieden kinderen de mogelijkheid om hun zintuigen te gebruiken, zoals het voelen van verschillende texturen, het luisteren naar natuurgeluiden en het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden via spel en beweging.

Heb je vragen, omdat je bijvoorbeeld bezorgd bent over de sensomotorische ontwikkeling van je kind in dit digitale tijdperk? Dan nodigen we je van harte uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we werken aan het stimuleren van een gezonde sensomotorische ontwikkeling en het bevorderen van het welbevinden van je kind!