Introvert en extravert in het licht door balans

Introvert en extravert in het licht door balans

Een kijkje in de wereld van een introvert en een extravert persoon laat zien dat de één naar zijn binnenwereld neigt, terwijl de ander naar zijn buitenwereld trekt. Beide hebben soms last van het feit dat ze iets ‘te’ veel naar die binnen- of buitenwereld neigen. Dit terwijl ze eigenlijk baat hebben aan die ‘te’ van de ander. Maar wat er dan in de ruimte tussen deze twee uitersten gebeurt, is stiekem heel mooi. Een introvert en een extravert persoon balanceren elkaar, ze leren van elkaar en waarderen de verschillen.

Bij Intraverte zoeken we steeds naar de balans tussen gericht zijn op de binnenwereld en de buitenwereld. Een balans tussen introvert en extravert. We onderzoeken samen met elkaar (ouders, kind en therapeut) hoe ieder uniek kind het beste in contact met zichzelf, maar ook met de omgeving blijft. Als een kind moeite heeft met één van de beide werelden, dan kunnen we kinderen helpen om deze balans te herstellen.

 

Introvert zijn stimuleren en afremmen

Voor ouders kan het helpen om samen in te schatten wanneer het kind behoefte heeft om gestimuleerd te worden, maar ook wanneer er juist kalmering en afremming nodig is. Als een introvert kind bijvoorbeeld lang wacht om zijn gevoel uit te spreken, dan is een aanmoediging of uitnodiging passend om iets van zichzelf te laten zien. Dit vraagt dan om een veilige setting zonder overmatige druk, verwachtingen of kritiek. Afbakenen van de tijd en de ruimte met afspraken & regels draagt ook doordat de situatie overzichtelijk en voorspelbaar wordt.

 

Structuur aanbieden voor een extravert kind

Voor een extravert kind dat gemakkelijk spontaan en direct expressie aan zijn gevoel geeft, is structuur aanbieden helpend om zelf op tijd te voelen of iets past. Naast dat helpt structuur ook om aan te voelen of het passend is bij wie je bent waar je voor staat. Door stopmomenten in te lassen, komt er ruimte om even naar binnen te keren. Als deze momenten van pauze succesvol zijn, geeft het de meerwaarde om vervolgens ook op eigen kracht de balans steeds op te zoeken.

 

Balans tussen introvert en extravert

Ben jij als ouder voor je kind op zoek naar een balans tussen introvert en extravert? Laat het ons dan weten door het aanmeldformulier in te vullen.