Even afkoelen op school

Even afkoelen op school

Kinderen krijgen op school zoveel prikkels te verwerken, in het bijzonder in de maand december. Soms moet een kind daarom even uit de situatie om weer even rust te kunnen vinden. In regio Elburg heeft Ingrid Bunnik de cursus ‘Omgaan met Hoge Prikkelgevoeligheid’ gegeven. Diverse scholen zijn n.a.v. deze cursus aan de slag gegaan met het creëren van een afkoelplek waar kinderen even kunnen afkoelen op school.

Elke school had een andere startsituatie. Natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte of de vorm van lesgeven, de cultuur binnen school en de aanwezige ervaring met kinderen binnen of buiten de klad gepaste rust of ontlading bieden. Er zijn hele mooie stappen gemaakt! Tijdens de cursus werden ideeën met elkaar gedeeld en dit werd met veel enthousiasme opgepakt. Het vraagt namelijk van het hele team inzet om de afkoelplek een succes te maken.

Wanneer ‘moet’ een kind even afkoelen?

De eerste stap is bijvoorbeeld om te herkennen welke kinderen baat hebben bij een afkoelplek. Kinderen hebben namelijk verschillende strategieën ontwikkeld om de overvloed aan prikkels te trotseren; in stilte het ondergaan, zelf herrie maken, bewegingsonrust of ontlading forceren door zich met anderen te bemoeien.

 

Afkoelplek op een school in Oldebroek.