Een vol hoofd

Een vol hoofd

Soms kunnen kinderen verzuchtend een opmerking maken zoals ‘wat is het toch druk in mijn hoofd’. Dat is heel mooi beeldend gezegd, want het laat zien dat het kind merkt dat er veel indrukken de hersenen in gaan die nog een plekje moeten vinden. Ook als kinderen niet zeggen, kun je als ouder merken dat het hoofd vol zit. Als een kind na een schooldag thuiskomt dan kan er vaak niet nog wat bij. Op een eenvoudige vraag kan een geïrriteerd antwoord komen of soms helemaal geen antwoord. Er kan letterlijk even niets meer bij.

Het zenuwstelsel van een kind (ook van een puber) heeft nog weinig rem. De rem én filter om indrukken vanuit de omgeving te doseren is nog in ontwikkeling. Een jong kind krijgt alle indrukken binnen en kan deze nog weinig betekenis geven. Daarom hebben jonge kinderen veel slaap nodig. Tijdens de slaap worden de indrukken opgeruimd en verwerkt. Zodra het zenuwstelsel zich verder ontwikkeld heeft, worden indrukken sneller herkent en krijgt het een label, zodat het sneller verwerkt kan worden.

Wat helpt bij een vol hoofd?

Slaap, beweging en spelen is ontzettend belangrijk bij een vol hoofd. Door in een vertrouwde omgeving bekende spelletjes te spelen, kan het zenuwstelsel in een ruststand komen. In deze ruststand kan het herstellen. Is een kind lekker aan het spelen en komt er toch nog een prikkel bij, dan dit uitten in boosheid en irritatie. Als ouder ben je geneigd om dan wat harder te gaan praten, het nog een keer te herhalen en ongeduldig te worden. Dit maakt de reactie van een kind nog sterker. Een kind dan even met rust laten is vaak het beste.

Wat als het zelf niet lukt?

Bij Intraverte leren we kinderen om lichaamssignalen te herkennen. Wanneer is er een grens bereikt, begin je vermoeid te worden en hoe kun je dan zelf schakelen? Een kind leert zijn emoties uiten (via gezichtjes en kleuren, met cijfers of in woorden), dit helpt om het rustiger te krijgen en het hoofd. Vanuit deze basis leert een kind steeds beter zijn eigen binnenwereld kennen en krijgt hier zelf sturing over.