Diversiteit van kinderen: een last of een lust

Diversiteit van kinderen: een last of een lust

Is het bij jou thuis zo dat jouw jongste kind zoveel anders is dan jouw oudste kind? Binnen het gezin kunnen kinderen van dezelfde ouders namelijk heel verschillend zijn. De één vindt die verschillen prachtig en de ander vindt het weer lastig om erop in te spelen. De diversiteit van kinderen kan juist een aanvulling zijn, maar tegelijkertijd kan het ook een broedplaats voor jaloezie en onbegrip zijn. Hoe ga jij als ouder om met de verschillen?

Voor ieder kind geldt dat het gehoord, gezien en erkend wil worden. De manier waarop een kind dit laat merken, is weer heel divers. De kinderen kunnen direct en indirect vragen om aandacht. Sommige kinderen eisen de aandacht direct op, waarbij anderen wachten tot ze een gelegenheid krijgen. Als ouder kan het daardoor lastig zijn om de aandacht naar behoefte, of ‘eerlijk’, te verdelen.

Ook op de manier waarop kinderen communiceren, heeft het thema diversiteit een grote rol. Het communiceren met elkaar kent namelijk grote verschillen. Sommige kinderen communiceren via taal (verhalende taal, feitelijke taal of compacte taal) en anderen communiceren door hun daden in wat ze wel en niet doen. Sommige kinderen houden van duidelijke opdrachten en regels, waarbij andere kinderen weer een allergie krijgen als ze iets ‘moeten’. Ook de behoefte aan rust kan grote verschillen hebben. Het ene kind heeft veel slaap nodig, terwijl een ander kind juist rust kan vinden in activiteiten of in afleiding.

 

Omarm diversiteit

Door de diversiteit van kinderen lijkt het misschien als ouder lastig om uniforme gezinsregels te handhaven. Dat is het natuurlijk ook, maar tegelijkertijd zijn sommige verschillen juist handig. Een verschil in bedtijd zorgt bijvoorbeeld voor een momentje voor ieder kind. Bij ieder kind sta je namelijk als ouder even stil voordat het kind gaat slapen. Verschil in kwaliteiten zorgt voor kansen om elkaar te helpen en aan te vullen. Als ouder is het mooi om je kind zelf de verschillen te laten ervaren en te waarderen.

Vaak is het even zoeken. Als je het lastig vindt om met de verschillen van jouw kinderen om te gaan, of als je meer inzicht nodig hebt om de stijl van jouw kinderen te herkennen en te erkennen, dan kun je altijd tijdens het begeleidingstraject onze therapeuten om een (extra) oudergesprek vragen. De therapeuten van Intraverte staan altijd voor jou en je kinderen klaar om de beste begeleiding aan te bieden! Ben je benieuwd hoe zo’n begeleidingstraject er uit ziet? Neem dan contact met ons op.