De W-zit

De W-zit

De W-zit is een zithouding die bij veel kinderen populair is. Je zit in de W-zit wanneer je met je billen op de grond zit met de knieën vooruit en de voeten naar achter. Het is eigenlijk een omgekeerde kleermakerszit. Deze houding is niet goed voor kinderen en kan leiden tot gewrichts- en spierklachten.

De W-zit

Wanneer we met kinderen in de gymzaal bijvoorbeeld een toren gaan bouwen of een ander spelletje doen op de vloer of de dikke mat, is het een houding die we vaak zien. Langere tijd in deze houding zitten, kan op korte en lange termijn lichamelijke klachten opleveren. In de W-zit kan een kind zijn gewicht verplaatsen op zijn bips, waardoor er minder spierspanning nodig is dan normaal. De W-zit zorgt er dus voor dat het bovenlichaam zich niet goed kan ontwikkelen. Kinderen krijgen zo minder stabiliteit die nodig is voor motorische vaardigheden als klimmen, springen, fietsen of lopen.

Tips tegen de W-zit

Misschien is het de favoriete houding van je kind, maar toch is het verstandig deze houding zoveel mogelijk af te leren. Bij een jong kind is het goed om hem of haar toch steeds weer in een andere houding te zetten en te stimuleren een andere houding aan te nemen. Als kinderen ouder zijn, dan is het goed om dit uit te leggen en het steeds even te zeggen dat het zijn of haar houding even moet aanpassen. Een krukje of een zitzak zijn bijvoorbeeld hele fijne hulpmiddelen! Ook kun je een kussentje tussen billen en hielen plaatsen.