Concentratie bij een kind begint met ontspanning

Concentratie bij een kind begint met ontspanning

Het is maar zelden zo dat een kind zijn aandacht niet kan richten, want met een interessante film of een leuk spel op een beeldscherm lukt het vaak zonder moeite. Toch is het concentreren op school soms een probleem voor kinderen. Als het gaat om bepaalde lesstof kan het omgaan met afleiding en het ontbreken van concentratie erg lastig zijn.

Het ene kind heeft een mindere concentratie en is sneller afgeleid dan het andere kind. Hierin speelt de ontwikkeling van de hersenen een rol. Hoe meer de hersenen rijpen, hoe beter een kind leert om zijn impulsen te beheersen. Het ene kind heeft door de verschillen in prikkelgevoeligheid ook meer last van prikkels dan het andere kind. Kind A hoort, ziet en merkt alles, terwijl er bij kind B van alles aan aandacht voorbijgaat. Dit is een aangeboren profiel of eigenschap.

Als een kind veel stress ervaart, dan verschuift de prikkelgevoeligheid. Dit uit zich vaak in irritaties en het sneller last hebben van iets of iemand. Op zo’n moment is leren ontspannen en omgaan met spanning een belangrijk leerpunt.

 

Concentreren vs. Floreren

De meest gebruikte leerstijl in het onderwijs is uitleg geven en vervolgens gaan oefenen. Gelukkig worden er steeds vaker andere variaties ingezet om de concentratie van ieder kind te prikkelen. Het loont dan ook om te kijken bij welke leerstijl het kind het beste floreert. Soms hebben kinderen namelijk gewoon even geen zin in school. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat de leerstof, of de manier waarop de leerstof wordt aangeboden, niet op maat is.

Het is voor een leerkracht lastig om voor iedereen leerstof op maat aan te bieden. Toch kan het veel opleveren om te onderzoeken of de leerstof te moeilijk of te makkelijk is. Sommige kinderen leren bijvoorbeeld gemakkelijk door iets te zien, door te luisteren of door het gewoon te proberen. Van fouten leer je immers. Dit terwijl andere kinderen de concentratie er niet voor hebben. 

Kan jouw kind hulp gebruiken bij het leren ontspannen en het leren omgaan met spanning, zodat de concentratie van jouw kind terugkeert? Dan is de werkwijze van Intraverte misschien wel een verademing voor jouw kind. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op