4x signalen dat jouw kind lastig met zijn emoties om kan gaan

4x signalen dat jouw kind lastig met zijn emoties om kan gaan

 1. Ik word uit het niets heel erg boos
  Soms met een reden (ik krijg mijn zin niet in de speelgoedwinkel/supermarkt, het lukt mij niet of ik word uitgedaagd door mijn broertje of zusje) of zonder aanleiding. Ik word dan explosief boos en kan daar lastig weer uitkomen.
 2. Ontroostbaar verdrietig
  Het lukt niet, het gaat niet zoals ik wil en ik kan niet stoppen met huilen. Ik ben heel erg verdrietig en niemand kan mij troosten of rustig krijgen.
 3. Angstig
  Ik ben bang om fouten te maken, bang voor mensen die ik niet ken en bang voor onweer. En ik weet niet hoe ik hiermee om kan gaan.
 4. Bezorgd/onrustig/gespannen
  Ik maak mij zorgen over het coronavirus. Gaan opa en oma niet dood? Ik ben bezorgd en heb soms hoofd- of buikpijn. Ik kan er niks aandoen. Het overkomt me gewoon.

Herken je jouw zoon of dochter in een van bovenste signalen? Dan is het mogelijk dat jouw kind zijn/haar emoties nog niet goed kan reguleren. Kinderen die hier moeite mee hebben, worden vaak gezien als aansteller, dramaqueen, koppig, brutaal, aandachttrekkend, overheersend, ongemotiveerd, dwars of opstandig. Maar een kind wordt vaak overspoeld door deze heftige emotie. Het overkomt hem of haar gewoon. Op zo’n moment kunnen ze niet goed nadenken en weten ze niet hoe deze emotie gereguleerd kan worden en het niet goed oplossen.

Emotieregulatie